torstai 1. joulukuuta 2011

Suomi Afghanistanissa

Kysymyksiä on paljon: miksi Suomi on Afganistanissa? Mitä tavoitteita Suomella on? Miten ne aiotaan saavuttaa? Viime viikkojen aikana on puhuttu asevelvollisuudesta – aiheesta, joka herättää usein tunteita mutta harvoin raa’an analyyttistä keskustelua. Kansainvälinen kriisinhallinta puolestaan ei tunnu herättävän minkäänlaisia tunteita puolesta tai vastaan. Halonen kommentoi Afganistanin tilannetta huokaisemalla että ”voisihan sitä toivoa, että siellä Afganistanin päässä olisi selkeämpi kuva. Se nyt on mitä on”. Voisihan sitä myös toivoa, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu Suomessa varsinkin näin presidentinvaalien alla olisi virkeämpää, mutta se nyt on mitä on. Kaikessa hiljaisuudessa vedettiin Kosovosta 200 KFOR-sotilasta, eikä päätös lähettää 200 sotilasta Libanoniin sekään tuottanut montaa puheenvuoroa (Ulkopolitistin juttu aiheesta täällä). Nyt Afganistanin joukkoja ollaan ajamassa alas, eikä iltapäivän uutinen pysy nettihesarin etusivulla muutamaa tuntia kauempaa.
http://ulkopolitist.wordpress.com/2011/12/01/suomi-pashtujen-maassa/

Itselle on vaikea ymmärtää mitä Suomi tekee Afghanistanissa. Afghanistanissa olosta ei ole mitään hyötyä kenellekään.


Itse en kannata osallistumista mihinkään kansainväliseen sotilas- tai rauhanturvaoperaatioon. Jokainen saa sotia omat sotansa ja Afganistanin sodat eivät kuulu Suomelle.

http://www.fiia.fi/en/publication/218/

http://www.ksml.fi/mielipide/paakirjoitukset/suomen-joukkojen-vahentamispaatos-on-perusteltu/979319

Ulkopolist viittaa imago ja eettisiin syihin Afganistan strategiassa.

Myös Suomen syyt osallistua kansainväliseen kriisinhallintaan Afganistanissa ovat sekoitus intressejä, moraalisia velvoitteita sekä imagosyitä. Hallitusohjelmassa mainitaankin nämä kolme sivulla 22: ”osallistuminen kriisinhallintatehtäviin tukee turvallisuuden ja vakauden palauttamista kriisitilanteissa, vahvistaa omaa puolustuskykyämme ja lisää maamme painoarvoa kansainvälisessä politiikassa”. Koska terrorismi ei ole Suomen turvallisuusuhista päällimmäisin, on Suomen Afganistanin-operaatiossa enimmäkseen kyse eettisistä motiiveista ja imagokysymyksistä. Turvallisuuden puuttesta johtuvat sosiaaliset ongelmat kuten heikko koulutuksen taso kaupunkien ulkopuolella sekä Talebanin raaka suhtautuminen naisten oikeuksiin ovat moraalisia syitä olla Afganistanissa. Se, että saadaanko näitä ongelmia ratkaistua onkin sitten aivan eri kysymys – puhumattakaan siitä, että mikä Suomen ja kansainvälisen yhteistön vastuu ongelmien ratkaisemisessa tulisi olla. Näistä elintärkeistä kysymyksistä ei kuitenkaan nähtävästi käydä juurikaan julkista keskustelua.
http://ulkopolitist.wordpress.com/2011/12/01/suomi-pashtujen-maassa/

Lähinnä kyse voi olla Amerikkalaisten miellyttämisestä. Monessa mielessä osallistumisella tuskin saa positiivista mainetta ja imagoa. Eettisyyttäkin on tosiasiallisesti hyvin vaikea edistää Afganistanissa. Maailman rauhan edistämisestä ei kannata edes haaveilla.
http://antifasistit.blogspot.com/2011/12/tehtava-syyriassa-matkakertomus-venajan.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti